Er wordt nog altijd veel onzin verteld en geschreven over het vissen met hennep (kempzaad). Hennepvissen zou zeer, zeer moeilijk zijn en dat is helemaal niet waar. Men heeft het over klaarmaken van hennepnootjes in een thermosfles met kokend water, maar met zulke nootjes is het moeilijk vissen! Onlangs publiceerde een hengeltijd- schrift foto’s van op de haak geprikte hennepnootjes zonder kiem! Als dat geen onzin is! Hennep zou een specifiek zomeraas zijn, maar wij vissen de ganse winter met kempzaad in de Hollandse wateren, en de Limburgse kempzaad vissers vangen in december - januari dikke blankvoorns met hennep. Hier in Zuid Holland echter stopt men doorgaans met de hennep in de late nazomer en omdat er dan niet meer met kempzaad gevoerd wordt, lopen de vangsten natuurlijk terug.

Maar vanaf april - mei wordt in de privé visvijvers weer druk met hennep gevist door de zogenaamde “specialisten”. Voor de hengelaars die menen niet tot deze elitegroep te behoren, een 20-tal henneptips. Hier gaan we:

Gewenning

Voorweken
  • Kies jonge, flinke grote hennepnootjes. Die moeten 24 tot 36 uur voorweken in bij voorkeur “hard” water, dus best geen regenwater. Ook leidingwater is af te raden omdat dit teveel chloor bevat wat afstotend werkt. Grondwater is best, doch bij gebrek daaraan kan ook vijverwater of natuurlijk bronwater gebruikt worden. Desnoods, als men toch leidingwater zou gebruiken, moet men dit een paar dagen laten bezinken. Een bierglas halfvol met hennep kan volstaan voor meerdere hengelpartijen.

Koken zonder.... koken

Toevoegsels

Nootjes op de haak zetten
  • Kies een nootje met een flinke kiem en waarvan de schelpen een weinig open staan. Neem het nootje tussen duim en wijsvinger van de linker hand (omgekeerd voor een linkshandige) met de kiem naar onder en de punt van de kiem naar rechts wijzend. Breng de haak zo diep mogelijk in, daar waar de schelpen uit elkaar gaan, vlak tegenover de kiembasis. Draai daarna met de linkerhand het zaadje naar boven toe zodat de haakpunt in de kiembasis of vlak daarbij komt te zitten, en zeker daar waar hij vrij kan ontsnappen zonder in de harde schelpen terecht te komen.

Witte hennep

Panache

Zeer donkere nootjes

Sodakristallen

Rijst en tarwe

Hengel fijn

Op het knietje

Snel wezen ?

Met de liggende lijn

Houd ze "aan de klap"

Drillen

  • Een vis aan de lijn vertoont natuurlijk angstreflexen die de andere vissen doen schrikken en vluchten. Dril daarom steeds en altijd een vis zijwaarts van de stek. Tezelfdertijd kan men ook enkele nootjes uitstrooien met de vrije hand: vooral nu is de andere vissen afleiden en aan de klap houden erg belangrijk!

Er af!

  • Er af! Dat zegt de hengelaar als hij tijdens de dril een vis verspeelt. Zo’n losgekomen vis is in staat om de hele school te verjagen. Dan kan het een hele tijd duren vooraleer de voorns hun angst overwonnen hebben en op de stek terugkeren.

Een hennep papje !

Woeste karpers

Hennep bewaren
  • Gekookte hennep is een hele tijd te bewaren in de koelkast. Wil men steeds beschikken over een portie hennep, dan kan men kleine hoeveelheden invriezen. Voor de hengelpartij laat men de hennep langzaam ontdooien. In de hengelzaken wordt ook gekookte hennep in een bewaarvloeistof verkocht. Toch moet worden gezegd dat versgekookte hennep nog het best is