Inleiding
Bijna iedere visser weet dat er bij brasem vissen gevoerd dient te worden. Toch is er desondanks veel onbekendheid op dit terrein. Gebruik echter wel het juiste voer op het juiste water, bovendien moet het de brasem smaken ! De een gooit vlak voor hij gaat vissen een "bombardement" aan voerballen in het water, terwijl de ander gebruik maakt van luchtig gekneed brood in kleine hoeveelheden. Weer anderen doen geheimzinnig over hun voermethoden. We maken onderscheid in "grondvoer" en "lokvoer". Het eerste dient om de voerplek op de visstek te maken, terwijl de tweede dient om de vis op die voerplek te houden.

Het meest eenvoudig manier is om een "kant en klaar" voer te kopen in de hengelsport winkel. Voorbeelden van fabrikanten met een groot assortiment zijn "Sensas" , Mondial fishing en "M. v/d Eynde".
Van deze eerste fabrikant kunt u GRATIS een catalogus bij een dealer ophalen. In deze catalogus staat het complete assortiment vermeld met de daarbij behorende toepassingen.

Naar de website van Sensas

Omhoog


Voer methode
Om met succes de grote brasem te kunnen bevissen is flink voeren noodzakelijk. Dit voeren moet wel in overleg gebeuren. Sommige vissers ontketenen direct na aankomst op hun stek een enorm voerbombardement. Zo kunt u het vangen van grote brasem wel vergeten, daar zijn ze te schuw voor. Beter is het om enige dagen van tevoren een voerstek te maken. Als het water groot en diep is, dan is een klein emmertje voer beslist niet overdreven. Kies een stek uit waar u grote brasem kunt verwachten en stel u zo op dat u zonder problemen de vis kunt drillen en landen. Een eenvoudig maar goed grondvoer is scherp zand (rivierzand), vermengd met havermout en wat oud brood. Vooral in kanalen met scheepvaart blijft dit voer goed liggen. Tegelijkertijd creëert u een schone bodem waarop u het aas goed zichtbaar kunt deponeren.
We moeten grondvoer wel goed onderscheiden van het bijvoeren dat we op de visdag zelf moeten doen. De bedoeling van grondvoer is de vis naar een bepaalde plek te trekken en wel zo dat hij in de buurt blijft zwemmen. Op de visdag zelf voeren we dan bij met wat fijn voer dat makkelijk geconsumeerd wordt. naast scherp zand, vermengd met havermout, is ook een emmertje macaroni een goede oplossing. Dit grondvoer blijft minder vast op de bodem liggen, waardoor het voor stromend water minder geschikt is, maar wel voor op plassen.

We strooien wat losse (gekookte) macaroni over een grote plek en enkele stevige ballen van macaroni en oud brood op de eigenlijke stek. Wees voorzichtig met gekookte aardappelen of andere eetresten, want als dit niet snel genoeg door de vissen wordt opgeruimd gaat het verzuren. In plaats van vis aan te trekken, stoot u de vis af !! Voer, voer en nog eens voer. Als we nu beginnen met de opsomming van alle "super-voertjes" die er bestaan, dan wordt de verdere inhoud van deze website gevuld met voedertips. 

Grote brasem is niet zo gesteld op een levendige hap vreten met van die kleine wriemel maden erin. Sterker nog, maden lokken kleine vis aan en daar kan vriend brasem nog slechter tegen. Een passieve voerplek met passief aas is dus aan te bevelen. Een aantal knapperige casters (madenpoppen) op de haak is een toppertje voor grote brasems. Het voer mag gerust flink grof van structuur zijn. Wees niet bang voor een particle mix zoals die bij het karpervissen wordt gebruikt, als basis te gebruiken.

Winterbrasem houdt van zoet. dat brasems normaal gesproken al niet vies zijn van een zoet hap, is geen geheim, maar in de winter lijkt deze voorliefde voor zoet tot in het extreme doorgetrokken worden. Extra smaakstoffentoevoegingen van karamel, peperkoek, spijs of andere suikerhoudende zaak is absoluut aan te bevelen. ook de brasem lijkt dan niet zonder levend aas in het voer te kunnen, maar nu kunnen we nog meer kanten op dan de kant van de pinkies. Fijngeknipte pieren bijvoorbeeld werken ook nu erg goed, al moet je een stuk zuiniger zijn dan je in de zomer gewend ben, pieren werken namelijk niet alleen aanlokkend, maar ook erg verzadigend. 

Omhoog


Voorbeeld voertjes
Enkele voorbeeld voertjes met ingrediënten uit "moeders" keuken als basis:


1. Geertsma's concoursvoer   2. Geertsma's  vijver voer  3. Brasem voer
bruin brood  800  gram beschuitmeel deel  paneermeel 1 deel 
koekjesmeel 400  gram broodmeel   deel  broodmeel 2 delen 
natuurlijk copra 400 gram polenta bloem deel  beschuitmeel 1 deel 
coulant (PV1) 400 gram fijngemalen hennep ½ deel  polenta grof ½ deel 
maïsmeel zoet 400 gram manioc ½ deel  maïsmeel ½ deel 
reuk/geur-of smaakstoffen zelf toevoegen aardappelvlokken ½ deel 
koekjesmeel ¼ deel 
wouwbloem ¼ deel 

eventueel met leem of  klei verzwaren.

Tip:  Alles zeer fijn malen en eventueel wat reukstof in de vorm van anijs of foenegriek bijvoegen. Tip: Soms kan wat vloeibare melasse of coulant tot goede resultaten leiden
Bron:  Geertsma hengelsport in Jubbega Bron:  Geertsma hengelsport in Jubbega

Bron:  S.v.d.Meer Hengelsport in Kootstertille


 

4. Brasemvoer stilstaand water   5. Brasemvoer licht stromend water 6. Brasemvoer stromend water
broodmeel 5 delen  broodmeel 5 delen  beschuitmeel 1 deel
kokoslicht 1 deel wafel oranje  1 deel broodmeel 4 delen 
collant 1 deel maïsmeel Grof 2 delen  noten donker 1 deel
maïsmeel zoet 2 delen  italiaans gekookte polenta 1 deel copra melasse ½ deel
curcuma ¼ deel sojameel 1 deel stroopwafelmeel 1 deel
italiaans gekookte polenta 1 deel sesamzaadmeel 1 deel
Tip: Eventueel met leem of  klei verzwaren, indien snelle stroming. Tip: Eventueel met leem of  klei verzwaren, indien snelle stroming.

 Bron:  EVEZET Vislokvoeders

Bron:  EVEZET Vislokvoeders Bron:  EVEZET Vislokvoeders

 

7. Brasemvoer algemeen 8. Brasemvoer algemeen 9. Brasemvoer algemeen
broodmeel of beschuitmeel 500 gram paneermeel (geel) 6 delen  paneermeel of broodmeel 50 %
copra melasse 500 gram TTX 2 delen maïsbloem 10 %
paneermeel 500 gram copra melasse 2 delen  curcumapoeder 10 %
maïsmeel 600 gram koekjesmeel 1 deel copra melasse 10 %
hennep 500 gram korianderzaad (gemalen) ½ deel fijngemalen havermout 5 %
koekjesmeel 400 gram druivensuiker 3 %
fijngemalen havermout 100 gram vanillesuiker 2 %
notenmeel 250 gram
fijne zemelen 150 gram
venkel 75 gram
aardappelvlokken 50 gram
maden ¼ liter

 

10. Brasemvoer algemeen 11. Brasemvoer algemeen 12. Brasemvoer algemeen
beschuitmeel 3 kg paneermeel (geel) 3 delen  paneermeel 4 delen 
zoete maïs 1 kg biscuit 1 deel collant BC 1 deel
gemalen hennep 1 kg PV1 collant 1 deel langevingermeel 2 delen
notenmeel 500 gram peperkoekmeel 1 deel notenmeel 1 deel
polenta 500 gram collant BC 1 deel maïsmeel 1 deel
koekjesmeel 500 gram copra melasse 1 deel

Omhoog


Ingrediënten en kruiden uit de huiskeuken
Een hoop ingrediënten en kruiden uit de huiskeuken zijn te gebruiken om brasem en voorn te lokken, zoals:
  • bruine suiker 

  • vanille en vanillesuiker (diverse vormen)

  • minuutsoep (je moest eens weten hoeveel vissers een pakje Ossenstaartsoep in hun voer doen...)

  • stroop (oplossen in lauw water en voer ermee bevochtigen)

  • pudding poeder (oplossen in lauw water)

  • kaneel

  • rum-extract en vanille-extract (kleine potjes/patisserie)

  • kardemom

  • curry poeder (voorn) en kurkuma

  • zout (!)

  • amandelpoeder

  • koriander

  • venkel

  • druivensuiker

  • maïs-, tarwe, volkoren- en andere bloem

  • Anco e.a. paneermeel

  • beschuit

  • aardappelvlokken

  • saffraan (smaak èn vooral KLEUR)

  • rijst- en griesmeel (ook de puddingen)

  • diverse oliën (visolie/maïsolie)

  • Havermout door gekookte aardappelen en brood wat zout en dat geheel vermengen door wit scherp zand

Omhoog